SPİRULİNA NEDİR?

Spirulina, mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik bir yosun türüdür. İlk fotosentetik canlıların torunu olarak kabul edilir. Spirulina, doğaya son derece saygılı, dünya kaynaklarından minimum ölçüde tüketen çevreye zarar vermeyen havuzlarda üretilen bir üründür. Olgunlaşan spirulinalar, sudan süzülerek kurutulduktan sonra herhangi bir işleme tabi tutulmadan  doğal haliyle, toz olarak ya da tablet haline getirilerek tüketime sunulmaktadır.

PROTEİN VE AMİNOASİTLER

Spirulina, kuru ağırlığının yaklaşık % 65'i oranında protein içerir. Spirulinayı, % 35 oranıyla soya fasulyesi, yine % 35 oranıyla süt tozu, % 15-25 oranıyla kırmızı et ya da balık eti, % 12 oranıyla yumurta ve % 3.2 oranıyla da süt takip eder.

Proteinler, aminoasitlerden oluşur. Esansiyel aminoasitler, insan organizması tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. Vücudun non-esansiyel aminoasitlere de ihtiyacı vardır. Ancak, vücut bunları sentezleyebilir. Bir protein, tüm esansiyel aminoasitleri içeriyorsa tam bir protein olarak kabul edilir. Spirulinanın proteini, tüm esansiyel aminoasitleri içerdiği için tam bir proteindir. 

Spirulinanın  hücre duvarı mukopolisakkaritlerden oluşur, yapısında selüloz yoktur. Bu yapısal özellik, spirulinayı kolay sindirilebilir ve hazmedilebilir yapar. 

Protein Kaynağı % Su % protein
Spirulina 5 60-70
Soya 8 36,7
Süt tozu 4 36
Sardalya 50 20,6
Alabalık 77,6 19,2
Tavuk eti  61,3 19
Sığır eti 56,5 17,4
Yumurta 74 12,8
Koyun sütü 81,6 5,6
Yoğurt 86,1 4,8
İnek sütü 88,5 3,2


YAĞ, KALORİ, KOLESTEROL

Spirulina, % 5 oranıyla diğer birçok protein kaynağından daha az yağ içerir. 10 gr. Spirulina, 36 kaloridir ve hemen hemen hiç kolesterol içermez. Spirulina düşük kalorili, kolesterolsüz, düşük yağ oranlı bir proteindir.

VİTAMİNLER VE MİNERALLER

Doğal Beta-karoten : ( Provit- A )

Spirulina, konsantre havuçtan daha fazla beta karoten içerir. Yüksek dozlarda vitamin A toksik olabilir. Ancak, spirulina ve bazı bitkilerde de bulunan beta karoten güvenlidir. Çünkü, insan vücudu sadece ihtiyaç duyduğu anda beta-karoteni  A vitaminine çevirir. 

Vitamin B 12 ve B kompleks vitaminler :

Spirulina, doğadaki en zengin bitkisel B12 vitamini kaynaklarından biridir. 10 gr Spirulina, 20 mg B12 vitamini içerir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. 
Öte yandan, Spirulina, tiamin, nisain ve riboflavin içerir. B6, niasin, biotin, pantotenik asit, folik asit, inositol daha düşük oranlarda bulunur.

Doğal demir desteği :

Demir eksikliği özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlılarda sıklıkla görülür. Genellikle, kadınlar kilo verme diyetlerinde yeterli demir alamazlar ve kansızlığa bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar yaşarlar. Demir, kırmızı kan hücreleri yapımı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için şarttır. Her 1gr Spirulinada 1 mg demir bulunur. 

Kalsiyum, magnezyum, çinko ve diğer eser elementler :

Spirulina, sütten daha fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum, kemikler ve nöral iletim için gereklidir. Eksikliği özellikle yaşlı kadınlarda osteoporoza (kemik erimesi) yol açabilir.

Spirulinada yüksek oranda magnezyum da bulunmaktadır. Magnezyumun, vücudumuzda kalsiyum emilimini kolaylaştırmak, kan basıncını düzenlemek gibi etkileri vardır. Spirulina oldukça düşük oranlarda sodyum ve iyot içerir. Bu nedenle tuzsuz diyet uygulayanlar için idealdir.

ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ :

İnsanların, günlük beslenmeyle alınan yağ asitlerine ihtiyaçları vardır. Esansiyel yağ asitlerinin, kolesterol düzeylerinin ayarlanması ve prostoglandinlerin sentezlenmesi gibi görevleri vardır. 10 gram spirulina, başta linoleik ve gamalinoleik asit olmak üzere 225 mg esansiyel yağ asiti içerir.

DOĞAL PİGMENTLER : 

Phycocyanin: 

Pigmentler, insan metabolizmasında gerekli çok sayıda enzimin sentezlenmesinde yardımcıdırlar. Spirulina bu koyu rengini, güneş ışığının değişik dalga boylarında üretilen doğal pigmentlerden alır. Phycocyanin, spirulinanın yapısında demir içeren en önemli pigmenttir. Bu pigment spirulinanın tüm ağırlığının % 14'ünü oluşturur.

Klorofil :

Yeşil besinlerin genel özelliği, yüksek klorofil içermeleridir. Klorofil, temizleyen ve detoksifiye eden bitkisel besin olarak bilinir. Hemoglobine benzerliği nedeniyle  bazen yeşil kan olarak da adlandırılır. Yeşil rengi, içerdiği magnezyum iyonuna bağlıdır. Spirulina, % 1'lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerden biridir.

DİYETLERDE KULLANIMI 

Spirulina, doğal bir gıda desteğidir. Günlük beslenmeye takviye olarak kullanılmasının yanı sıra diyetlerde de tercih edilmektedir. Günlük alınan 3-6 tablet spirulina, tokluk hissi vermede ve diyet süresince alınamayan besin elementlerinin karşılanmasında önemli rol oynamaktadır.

Spirulina ilaç değildir. Takviye edici gıdadır. Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz. Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında mutlaka doktorunuza danışınız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.